Monday, December 27, 2010

Santai Petang Krismas

on 12/27/2010 05:51:00 PM 0 mesej

Hari Krismas kami (saya. suami dan Zafar ) menghabiskan petang menaiki motor..kereta dibiarkan dirumah, konon2 saja ingin merasa angin petang..tak kemana sangat pun cuma pergi mengambil tempahan customer ditempat supplier..ramai juga org keluar berjalan..untung juga kami di atas motor ni, walaupun berpanas..Zafar saya lindung dgn tudung saya yg  agak mengerbang ditiup angin, kami tidak perlu menempuh jem yg panjang..lega rasanya

Selesai urusan bisnes..kami bermotor lagi..suami mencadangkan kami melalui jalan perumahan baru di Ambang Botanic (gambar di bawah), saya suka sebenarnya dgn kawasan perumahan di sini..sgt nyaman tapi mana la saya ni berduit lagi..kena kerja beberapa tahun lagi baru la ada keyakinan mengisi borang pinjaman perumahan hehe..Zafar ikutkan saja..dia berpeluk-peluk..dah jadi mcm sandwich pun ada jugak tapi saya tau dia pun  suka berjalan2 melihat persekitaran di sini


                                      

Lagi gambar seperti di bawah (saya google je coz tak amik pun pic..mana nak pegang Zafar..mana nak pegang kamera aka handphone)







 Cantikkan? Selalunya kalau melalui kwsn perumahan yg cantik2 ni..Sha akan buat lawak dgn suami (actually suami yg mulakan)

Suami : ok berapa bijik nak beli ni?
Sha      : berapa ribu ni? Kalau bawah RM150 k kita dermakan je la
Suami : dalam RM350 K kut
Sha :     la..murah je, ok la yg kiri sekali tu..yang ada lawn..rumah lapis2 3 tingkat tu..kita bagi org gaji je la
Suami : ok gak tu..ingat nak bagi yg tepi skali..yg siap ada padang golf kecik tu..iyer la kalau boring2   
                boleh dia main golf kan?
Sha :      betul jugak kan?
Suami : lagi satu..tukang kebun punya pulak kita bagi je yang rumah tiga tingkat siap skali dgn kereta
                Sebijik baru dia syok nak keje
Sha : (ketawa geli hati)

Suami maintain muka serius hehe
I know it sound so stupid but it was fun too..i had a terrible week previously so sometimes this is my way to relax a lil bit

Zafar diam je..he’s enjoying the scenery too..perhaps one day I can buy the similar house with similar enjoyable scenery just to make him smile..

Kami ke Pet World melalui jln Tesco dan terus ke sana..agak panas juga, Zafar dah start merengek, sampai je di Pet World, kami berjalan2 melihat ikan2..Zafar tertarik dgn Clown Fish..sha pun suka juga..always attracted to this fish..konon2 pasang angan nak beli set aquarium sekali dgn ikan tu..lepas tu pasang lampu biru..oh heaven nyer..

Sebelum balik kami singgah ke Cash& Converter..i really love this place..apa je barang yg kita tak nak lagi..kita boleh jual di sini tapi diorang ambil 20% off dari harga asal..ada juga barang2 baru..overseas stuff..memang boleh terleka kalau pegi sini..tempat favorite kami..

Lepas tu bermotor lagi utk balik ke rumah..oh saya beli sedikit pek jahitan (zip, needle, a few button and 10 threads)..utk Zafar, suami belikan buih2 sabun yg diisi dlm bekas ala-ala pedang..


Thursday, December 23, 2010

Simple Bag with Fab Fabric

on 12/23/2010 11:27:00 AM 0 mesej
Sebenarnya ni beg yang ke-2 sha hasilkan, yg pertama tersimpan dlm handphone yg sedang dibaiki jadi blum dpt lagi diupload..nanti2 la bila senang..sha beli fabrik Jepun ni dari Sue MyBotang Shoppe..fabric dia semuanya comel2 belaka..dia beruntung sbb tinggal kat Jepun dan boleh dpt harga kain cotton yg murah-murah..(jeles..jeles) J

Sha cantumkan fabric yg sha  dapat dari Sue dan jahit,, sha buat 4 part coz kebetulan fabric coklat, pink dan hijau ni seakan2 sama jadi memang mudah la nak gabung dan jahit, tapi take time dalam 2 hari juga coz Zafar byk meragam..



Papepun ni beg kedua sha..nak jadi lebih produktif pun kena amik masa cam blogger yg totally amazing lain yg otai dlm menjahit..sha cuma beginner yg  amatur je hehe

Ya..beg ni sendiri pakai hehe..lagi pic spt di-bawah

Lately, asyik hujan je kan, nak buat apa pun mcm malas..pegi keje malas, berniaga kat blog malas..kat FB pun malas..baru siap potong kain nak buat 1 lg design tapi xtau bila nak jahit..sebab MALAS hehe

Dah dgr video  Vitas – Opera 2 kat Youtube?? Sha dgr malam tadi..rasa seriau plak.. tapi penyanyinya comel..tgk skali  cover song..kompom gelak tapi kalau yg ni kompom asyik teringat je..creepy J

Tuesday, December 21, 2010

Sha's edit

on 12/21/2010 02:24:00 PM 0 mesej



Baru je create album Sha’s Edit kat FB, terasa seronok pulak nak berscrap book secara on9 since saya baca archieve yg lama2 dari Maya (sgt minat dgn cara penulisan dia..very relaxing)

Dulu pun ada jugak penah scrap book tapi zaman dulu2 la, tapi xbyk sgt memori yg diingat cuma apa yg pasti fun never dies whenever it contains ART, try it..saya guna crop mom (malas dah guna cara potong-tampal-lekat) hehe lagipun apa guna teknologi kalau tak digunakan..kan?

Salah satu scrapbook feature saya buat smlm..erm saja nak upload untuk saje suka2 coz nak lawan seni kak Maya..susah J



Pic Zafar yg comel lote ..nak ke Johor menghadiri perkahwinan adik ipar..betul2 ceruk Johor..8 jam perjalanan dan Zafar hanya tido selama 2 jam (waktu yg lain..sila fikir sendiri hehe)

Penat perjalanan tak sepenat melayan keletah Zafar..anak yang pertama, kesabaran masih lagi belum teruji dgn baik..tu la selalu tak dengar nasihat mak sendiri tapi eh, saya anak yang baik..

Monday, December 20, 2010

101 WAYS TO COPE WITH STRESS

on 12/20/2010 01:48:00 PM 0 mesej
Pressure Point Stress
  1. Get up 15 minutes earlier (selalunya bangkit coz Zafar dah bangkit merengek nak susu baru terkocoh nak solat Subuh hehe)
  2. Prepare for the morning the night before (baju nak pegi opis pun selalu sgt gosok time pagi..aduss)
  3. Avoid tight fitting clothes (memang xsuka pun pakai baju ikut badan)
  4. Avoid relying on chemical aids (erm..klu Panadol?..rasa de simpan byk dlm peti ais..erm..xleh la ni ek?)
  5. Set appointments ahead (kadang2 la..jot-down dlm buku hehe)
  6. Don't rely on your memory ... write it down (heehhehe..snapshot letak dlm kepala xleh ke?)
  7. Practice preventive maintenance (erm..ok ok)
  8. Make duplicate keys (untuk car keys -check- , untuk kunci rumah etc..erm lom lagi)
  9. Say "no" more often (part ni paling susah..asyik sgt suka nak menolong..payah..payah)
  10. Set priorities in your life (ok set set..memang suka plan awal2)
  11. Avoid negative people (terlalu byk la..camne nak avoid ni..hurmmm)
  12. Use time wisely (failed..failed hehe..bila ada anak kecik lagi la failed)
  13. Simplify meal times (erm..kadang ikut suka selera je)
  14. Always make copies of important papers 
  15. Anticipate your needs
  16. Repair anything that doesn't work properly (hehe..suami xrajin sgt..saya suka tapi xsemua reti baiki)
  17. Ask for help with the jobs you dislike (susah la..kadang ditolak mentah2..cisss)
  18. Break large tasks into bite size portions (masih mencuba)
  19. Look at problems as challenges 
  20. Look at challenges differently
  21. Unclutter your life
  22. Smile :)  (hmm..kebelakangan ni mmg jarang senyum..pressure nih)
  23. Be prepared for rain (erm..jap jap mana g payung yg beli tahun lepas ye? oh..dlm kereta)
  24. Tickle a baby (love to do this..so cute Zafar with his big smile)
  25. Pet a friendly dog/cat (i do have a cat but it belong to family-in-laws)
  26. Don't know all the answers (true)
  27. Look for a silver lining
  28. Say something nice to someone (so weird coz sometime people love to hear something bad instead)
  29. Teach a kid to fly a kite (kalau anak kita baru 7m..xpe kan?)
  30. Walk in the rain (gilers..kang demam pastu jangkit kat anak hehe)
  31. Schedule play time into every day ( i have play time? did i read this properly?)
  32. Take a bubble bath (love it!)
  33. Be aware of the decisions you make (yup..caculating my step and decision is a biggest risk i have to face)
  34. Believe in yourself ( sometimes i don't and usually don't)
  35. Stop saying negative things to yourself ( :) )
  36. Visualize yourself winning  (byk visualize my self losing..most of the time..ok stop that habit)
  37. Develop your sense of humor (i hate this part..kinda down lately..will try to laugh more and make other laugh too)
  38. Stop thinking tomorrow will be a better day (why?)
  39. Have goals for yourself (ya..setiap hari suka ingatkan diri sndr huhu)
  40. Dance a jig (erk?)
  41. Say "hello" to a stranger (jarang sgt unless know that person)
  42. Ask a friend for a hug (my true bff is at Cheras, how to ask her to come over n give me a big hug?)
  43. Look up at the stars (fav part)
  44. Practice breathing slowly
  45. Learn to whistle a tune (pagi tadi ada dgr -check-)
  46. Read a poem (da lama xbaca poem..maybe nak start balik)
  47. Listen to a symphony
  48. Watch a ballet
  49. Read a story curled up in bed (yay! sgt suka baca time susukan Zafar)
  50. Do a brand new thing (will think about it)
  51. Stop a bad habit
  52. Buy yourself a flower (yg murah ada ke?erm..plastik ke? janji bunga kan?)
  53. Take time to smell the flowers
  54. Find support from others (usually from suami..he's the biggest supporter)
  55. Ask someone to be your "vent-partner" (not that easy to trust people)
  56. Do it today 
  57. Work at being cheerful and optimistic (suami selalu komplen..i'm too-much
  58. Put safety first
  59. Do everything in moderation
  60. Pay attention to your appearance
  61. Strive for Excellence NOT perfection
  62. Stretch your limits a little each day
  63. Look at a work of art
  64. Hum a jingle (selalu buat :) )
  65. Maintain your weight (try to reduce weight..after giving birth..nak kurangkan lg baru maintain)
  66. Plant a tree 
  67. Feed the birds 
  68. Practice grace under pressure
  69. Stand up and stretch
  70. Always have a plan "B"  (Plan A is a priority..plan B ? *gulp* )
  71. Learn a new doodle
  72. Memorize a joke 
  73. Be responsible for your feelings
  74. Learn to meet your own needs
  75. Become a better listener
  76. Know your limitations and let others know them, too
  77. Tell someone to have a good day in pig Latin
  78. Throw a paper airplane
  79. Exercise every day
  80. Learn the words to a new song (dari skola sampai skrg sgt suka buat benda ni)
  81. Get to work early (ok..trying..sometimes when Zafar is not well..it is hard to left him n go to work)
  82. Clean out one closet (done..yesterday, yippie!)
  83. Play patty cake with a toddler (in may on next year)
  84. Go on a picnic 
  85. Take a different route to work 
  86. Leave work early (with permission) 
  87. Put air freshener in your car (will buy the new one coz the buy-3-for-rm10 is sick-able)
  88. Watch a movie and eat popcorn (love it! love it! with no-popcorn..erk)
  89. Write a note to a far away friend (can i use e-mail or posted to the wall FB?)
  90. Go to a ball game and scream
  91. Cook a meal and eat it by candlelight (with my son Zafar rambling and throwing tantrums?)
  92. Recognize the importance of unconditional love
  93. Remember that stress is an attitude
  94. Keep a journal (hmm..2010 is not much a do journal written..perhaps 2011)
  95. Practice a monster smile (what for?)
  96. Remember you always have options 
  97. Have a support network of people, places and things (doing crafting is a stress relief for me now)
  98. Quit trying to fix other people (its not they didn't success do it on their own..it just they will always ask me..ok i'll stop)
  99. Get enough sleep (susah nak capai target ni, Zafar sometimes wake up ikut suka dia je)
  100. Talk less and listen more ( still learning)
  101. Freely praise other people (hehe)

Thursday, December 16, 2010

Cutey Logo with Mywebface

on 12/16/2010 01:01:00 PM 0 mesej
Suasana : cuaca agak mendung dan officemate pasang lagu Pudar - Rossa dan hari ni puasa..yes saya puasa ye.. a bit tired but still going strong (10 Muharram)


Salam..xdapat nak upload 2 beg yang Sha buat 2 minggu lepas..ada masalah teknikal skit :) **mobile phone is stolen by..hehe just kidding..**


Sha nak tukar nama 'Shaz HandMade' kepada Inspirasi Sha..lebih best kot bunyinya hehe, blog ni more personal dari Shaz Clozet , tempat Sha asah bakat menjahit dan membuat kraf dan jika dah yakin baru Sha jual :) dan juga tempat untuk share apa2 je


Sha tadi baru je godek2 software ni Mywebface, saje buat image display untuk Inspirasi Sha..a total new outlook with new display skin layout, jap Sha printscreen..
Ok la..mcm2 bleh buat dgn Mywebface..very interesting and useful.. u can change whatever u wanna look like..a cartoon and if u have a facebook ..that'll will be more awesome coz u can share it with ur friends..check it out here


maka terhasil la..nowadays so in love with cutey cloudy..donno why hehe 



 

Inspirasi Sha Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei