Thursday, February 23, 2012

Kerana Dia

on 2/23/2012 05:27:00 PM 0 mesej

sumber pic : islam-quotes

Dress cantik-cantik untuk suami takpe..tak salah lagi digalakkan

Dress cun-cun untuk diri sendiri punya mata pun takpe..tak salah

Dress canggih-manggih untuk tontonan awam (terutama dengan niat kerana nak bagi kaum adam terliur..sangat salah) ,

nak bagi jeles kawan-kawan perempuan (sampai kawan pompuan tu jeles giler dan dengki )

yang akhirnya memakan diri kita bila kita mula riak (bajet hot dah tentu)

dan bila kita mula pandang sinis pada pemakai tegar sederhana dan ringkas (orang tu tak nak jadi butik bergerak ok) 

Segalanya harus kerana Dia  :)

Note : mungkin tak jadi ke Pulau Pangkor Mac ni sebab ada kelas! -_______-

Wednesday, February 22, 2012

Too Funky is Junky

on 2/22/2012 05:37:00 PM 2 mesej
:)

tips dari dekorumah

sapa suka deko rumah? entry ni untuk sapa-sapa yang suka deko rumah (macam kes saya deko rumah flat je)


ye rumah flat je tapi nak juga deko..tak salahkan?..untuk sendirian berhad hehe, tengah cari idea nak buat space creativity untuk Muhd Zafar Afif sebenarnya (dan untuk lain-lain juga)



macam yang ni comelkan? saja nak merangsang daya kreativiti dia sebab Zafar memang jenis yang cepat belajar..(dan hyper active -____- ) idea ni dari web IdeaHacker untuk sapa-sapa penggemar Ikea produk checking la web ni..seronok tengok idea-idea dorang

hilang stress kerja kalau tengok idea deko yang cool

yang ni pic dari web yang sama juga tapi ni untuk ummi Zafar (yeay!) ok mesin jahit belum beli..guna je la dulu mesin jahit portable :( (janji tahun lepas nak beli tapi tak gak beli-beli..harap2 tahun ni dapat la merasa)


ok 8 tips hias deko rumah flat/apartment..sha copy paste dari web dekorumah

silakan baca

8 Rahsia Hias Rumah Flat

Hendak menghias rumah flat (orang putih panggil apartment) memang mencabar sebab terpaksa berdepan dengan keluasan yang terhad. Tambahan pula, bagi penyewa rumah flat di bandar-bandar besar, tuan rumah sudah meletakkan macam-macam syarat. Sungguhpun bajet di kalangan pemilik atau penyewa rumah flat agak kecil, masih ada cara dan idea dekorasi yang sesuai. Nak tahu rahsianya?. Anda boleh cuba untuk menjadikan flat anda seperti di hias oleh seorang interior designer.

#1 Balance and harmony
Untuk dekorasi rumah flat anda, pentingkan keseimbangan dan keharmonian. Perabot, kemasan, dan aksesori harus seiring dengan skema dekorasi anda. Tetapi tidak bermaksud ia perlu serupa. Terlalu banyak yang serupa, hilanglah kreativiti anda.

#2 Dekor rumah bukan bilik

Kerana keluasan terhad, hias rumah anda, bukan hanya bilik. Daripada pening memikirkan konsep hiasan bagi setiap bilik atau ruang, anda hanya perlu menghias keseluruhan dalaman rumah dengan tema, stail atau warna yang digemari untuk mendapatkan flow dekorasi anda. Cuba pilih warna dinding yang terang (bright and bold) untuk satu bilik. Psikologi warna dalam hiasan dalaman. Gunakan warna yang sama pada bedding set dalam bilik yang satu lagi. Kemudian hias ruang tamu dengan bantal kecil pada sofa atau hamparan (masih warna yang sama).

#3 Kualiti dan jenama

Anda tidak perlukan setiap sudut dihiasi dengan perabot dan aksesori oleh pereka terkenal. Harga dan jenama tidak begitu penting. Cuma elakkan daripada menempatkan benda yang murah bersama yang mahal. Ia hanya menampakkan lagi 'murahnya' barang tersebut.

#4 Kurang lebih baik

Semakin anda kurangkannya, semakin lebih anda akan dapat. Apa maksudnya?. Pemilihan dan aturan perabot dan aksesori hiasan yang kelihatan kemas, simple, tidak kira berapa kosnya, akan nampak lebih bergaya dan mahal. Kerana ia berkait rapat dengan ciri hiasan dalaman moden yang elegan.

#5 Mix and Match

Ruang tamu anda yang dipenuhi dengan produk IKEA hanya akan kelihatan 'keterlaluan'. Adun dan padankan apa jua yang ada. Begitulah pakar hiasan dalaman melakukannya agar dekorasinya tampil lebih berkesan.

#6 Kurangkan ukuran untuk lebih luas

Sesuaikan ukuran perabot dengan bilik. Jika bilik anda kecil, anda perlukan perabot bersaiz kecil juga. Apa yang anda boleh lakukan ialah menggantung lukisan atau artwork bersaiz besar untuk mencipta ilusi sebuah bilik yang luas. Namun anda tidak boleh gunakan trik yang sama ketika memilih perabot.

#7 Masa adalah segalanya
Sebaik sahaja melangkah ke kediaman baru anda, anda terus berfikir untuk membeli perabot dan aksesori bagi memenuhi ruang yang ada. Sabar...kemungkinan pencarian kali pertama anda akan gagal menemui apa yang diinginkan. Yang mana akhirnya, anda memilih sesuatu yang kurang sesuai untuk rumah flat anda. Atau anda terpaksa berbelanja lebih pada hari tersebut. Ambil masa sehingga anda jumpa yang benar-benar sesuai dengan citarasa dan kediaman anda. 

#8 Too funky is junky

Tidak salah dengan ciri funky. Warna yang striking, bentuk unik, selalu menarik pandangan. Ia akan jadi lambang citarasa anda dan mempunyai mesej yang tersendiri. Tetapi jangan over. Tonjolkan secara minima. Jika banyak sangat, jadi serabut atau semak. Contohnya, anda hanya perlu tempatkan salah satu koleksi pasu anda di ruang tamu. Bukan ke lebih unik?. 


jom deko!

Thursday, February 16, 2012

Nak feeling holiday :)

on 2/16/2012 05:26:00 PM 0 mesej


Tengokkan gambar yang cun-melecun ni..rasa macam nak feeling holiday la..(huhu)


lamanya dah tak pergi holiday jauh2..planning nak ke Cameron/Genting Highland pun asyik la tak jadi :( time sebelum dpt anak dapat la pergi berdua tapi bila dah bertiga..sampai sekarang tak pas ke sana..

Mesti syok tengok Zafar main game kat outdoor and indoor activity kat Genting atau lari-lari kat Strawberry Park kat Cameron Highland..(kompom ada bab lari coz Zafar memang suka berlari-lari hehe)


okeh..dah bayang semua tu :)

24-25-26 Mac ni mungkin la pergi ke Pulau Pangkor (last pergi situ time Tingkatan 2..lama giler) , kali ni pergi ramai-ramai macam dulu gak..

kira family big trip la tapi harap-harap la jadi sebab planning sebelum ni semua gagal..last2 jalan kat situ-situ je la

have a nice day korang :)

Wednesday, February 15, 2012

Fadhilat Mengasihi Anak

on 2/15/2012 05:32:00 PM 0 mesej
Senyuman Si Manja 
Di kala sakit :(

Renungan Tersayang
Obsesi Ultraman Melanda
Senyuman yg mencairkan hati ummi
keletah yang tak menang tangan

Si Nakal yg bijak
Zafar 1 tahun 8 bln :)

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat.

Note : entry sebelum balik keje huhu


Tuesday, February 14, 2012

Study Kerana Allah

on 2/14/2012 01:56:00 PM 0 mesej
Sumber : Google

Ye..anda tak salah membaca, memang Sha akan study balik, dalam waktu terdekat ni iaitu bulan Mac

Segala urusan dah dibuat (gigih ke KWSP semata-mata nak buang potongan akaun 2 ) sapa yg ada problem cara-cara nak buat potongan KWSP boleh la komen k

Sebab sambung?

1. Allah
2. Keluarga (en suami kena la berkorban segala-galanya sepanjang sesi belajar ni ye hehe)
3. Ayah dan ibu (ayah la paling mendesak jadi kalau memerlukan bantuan kewangan..cari dia ler hehe)
4. Masa Depan

ambil e-pjj di Universiti yang terdekat dengan rumah iaitu di Shah Alam..apalagi kalau bukan Uitm

Tentang hal lain terutamanya online store ni, tak berapa pasti samada dapat manage time dengan baik sebab tanggungjawab Sha banyak nih..jadi isteri-ummi-bekerja-pelajar..kena kerat badan jadi 4 lagi nak tambah online biz? tak pasti lagi.. (sure jadi zombie, nasib anak baru 1)

Doakan Sha sukses selama belajar ni k :)

 

Inspirasi Sha Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei