Thursday, March 15, 2012

Updated : Zafar & Petua

on 3/15/2012 05:42:00 PM 0 mesej

Ni pic terbaru Muhd Zafar Afif yg dah pun berusia 1 tahun 10 bulan..

tak lama lagi akan berusia 2 tahun.. :)

pic ni amik masa jalan-jalan ke Space U8 kat Bukit Jelutong..masa pergi tak banyak kedai dibuka lagi




Nak share petua dari SomethingSweet untuk anak-anak


Ini ada satu petua dari ibu saya

1.setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2.membaca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3.bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4.apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5.ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah petua itu dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri. Selamat mencuba......

Bestkan jadi seorang ibu....


Yup memang best jadi ummi :)

small note : kena kerja kuat untuk masa depan anak-anak kita tapi jangan sesekali pandang remeh pengajaran dan didikan untuk anak terutamanya 0-2 tahun

Wednesday, March 07, 2012

You're Beautiful, Allah Loves You

on 3/07/2012 05:21:00 PM 1 mesej
Hari Sabtu (3 Mac 2012) Sha luangkan masa pergi ke seminar yang dianjurkan oleh Wirda di Dewan Jubli Perak , Selangor
(Zafar hantar ke rumah mertua, nasib baik suami benarkan pergi..yeay!)

ok ok..Sha mengaku Sha pergi sebab moderatornya adalah Wardina :) *senyum sampai ke telinga* (i love her inspiring words..Sha suka copy paste ayat motivasi dia ke FB untuk semangat diri sendiri dan nak tambah pahala..who says FB can't be use wisely?)

tapi dalam masa yang sama tajuk seminar ini saje dah cukup indah kan? sangat tertarik gitu..

and the best thing is the seminar is free! hoorayyy for that :)

Sha bawak adik sekali untuk temankan Sha, Ain meragam memula coz budak remaja mana la suka sangat tadah telinga dengar nasihat ni kan..
(mak bagi nasihat pun dia tak nak terima kadang2 -_____-)

tapi Sha bodek dia bagitau ada muslimah fashion show Smart n Chic and surprisingly she enjoyed every words from the panels iaitu

Prof Madya Dr Harlina Halizah Hj Siraj – Doktor Pakar Sakit Puan,  Pensyarah UKM &  AJK Pusat Pertubuhan IKRAM      Malaysia    -   Tajuk :Konsep Aurah & Hijab yang ‘Syariah Compliance’


Personal review : sangat best! slide show pasal kecantikan diri terutamanya part perumpamaan Wanita - ibarat mentimun, tergolek luka, bergolek pun luka (siap ada pic mentimun lagi haha) dan lelaki - ibarat durian, tergolek bergolek tak meninggalkan kesan (pun ada pic durian..yum yum)

admire her a lot

lagi satu panel ialah

Muna Izzah Fadzil- Peguam dan Perunding Imej  Bertauliah (Islamic Self grooming- Simple Yet Elegance)

Personal review : pun best!..sarat mengandung2 pun datang juga bagi nasihat yang amat baik dan kelakar pada kami especially part insiden yang melucukan telah berlaku pada moderator :) (yang pergi je tau hokayy)

dan moderator?? She's so humble and veryyyyyyy energetic..sangat rekemen kepada sesapa yang belum pernah join seminar yang disertai oleh Wardina..tak merugikan masa dan tenaga anda

Terpaku ok :)

ok Sha kongsikan sedikit tips dan info berkaitan seminar :-

- Sila buat rujukan Surah An-Nuur ayat 30 dan 31
- Sila juga rujuk Surah Al-Ahzab ayat 59
- dan ayat 27 Surah Al-A'raaf

petikan simple dari seminar :-

- Tudung bukanlah seperti rambut palsu, bila nak pakai tudung..it's should be covering our head and not replacing our head as tiara, hat, wig etc. did

- kecantikan sosial tidak dapat dibeli

- Tudung never prevent me from reaching my target in life

- Wearing Hijab is freedom!!!

dapat booklet dari OSM


Small Note : bila nak buat seminar di Shah Alam lagi? kalau free bolehla pergi hehe

 

Inspirasi Sha Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei