Thursday, April 28, 2016

Lunch Time ke GM Klang

on 4/28/2016 03:58:00 PM 2 mesej
Alang-alang ke klinik tadi, laju kaki ini melangkah ke GM waktu lunch sebelum balik ke opis.
 
hehehe
 
Kakak saya baru bersalinkan anak ke-lima, perempuan awal April dan kawan ofis suami juga bersalinkan anak perempuan pada pertengahan bulan Mac. Kedua-duanya berikan gift newborn pada puteri saya.
 
Sungguh kejam la saya jika tak membalas gift kan?
 
Maka ke GM la saya melilau mencari hadiah. Saya dah target nak belikan stokin yang cute macam yang saya belikan untuk Ainul. Rujuk entry di sini dan target nak belikan sehelai baju serta sarung tangan.
 
Sampai jer terus laju saya ke 2F, kedai Holabebe.
 
Stokin kaki jika dibeli 3-4 pasang akan jatuh pada harga RM 5 sepasang. Harga asal RM 10 sepasang.
Total harga stokin untuk 4 pasang ialah RM 20
Jimat RM 20 harga asal RM 40
 
Sarung tangan 1 set ada 2 pasang berharga RM 12 tapi boleh dapat harga RM 10 jika beli 2 set.
Total harga sarung tangan untuk 3 set (6 pasang) ialah RM 30
Jimat RM 16 harga asal RM 36
 
Baju rompers saya sambar yang sangkut. Kat situ ada rompers, t-shirt, dress baby dan jump suit.
Harga RM 10 satu
 
Untuk anak kakak saya, Yohanna Mariam, gift dia yang ini.
 
 
 Dan member opis suami plak yang ini
 
 
Ada rompers kelakar macam pizza hut, Mcd, coca cola. Rompers team bola pun ade untuk Sepanyol, Korea etc. pun ada. Sempat belikan sekali Ainul rompers Adidas dengan 1 set sarung tangan.
 
Harap dorang happy dengan gift ni.
 
Malam ni boleh packing cute-cute :)

Alang-alang dah ke sini, saya belikan sekali rollerblade untuk anak-anak. Depan GM Klang ade satu kedai dan di dalam GM pun ade 3-4 kedai saya perasan tadi dah mula meniaga rollerblade.

Satu set sekali dengan breakpad dan topi RM 100 tetapi dapat harga RM 90 sebab saya beli 2 set. saya beli didepan GM cuma outlet di dalam GM pun ade di tingkat 4 dan kedai lot nombor 110 sebelah lif.

Tak sempat survey kedai lain untuk harga yang lebih murah, mungkin korang rajin boleh la survey sebelum beli. Suami bajet RM 80 jer tapi dapat harga RM 90 siap topi dan breakpad tu kira ok lah.

Mana yang nakkan roda berlampu boleh jer beli asing, biasanya kami ke park Setia City malam-malam untuk bawak anak bermain rollerblade. Di sana nak sewa pun boleh, RM 10 dan boleh main sampai pukul 12 tengah malam.

Best.
 
Salam kasih,
 

Dah start breastpump?

on 4/28/2016 11:57:00 AM 0 mesej
Ainul Mardhiah dah pun 2 bulan lebih
 
Sekejapnya masa berlalu.
 
Anak perempuan ni soft sikit berbanding abangnya tapi keaktifan dia tu macam boleh tahan gak la, dia dah pandai meniarap dalam sebulan tapi Zafar dulu dua minggu dah pandai meniarap haha. Advance abis
 
Saya masuk kerja awal sikit, tak tunggu 2 bulan macam kebiasaan orang lain. Pantang di rumah mak pun cuma seminggu dan selebihnya di rumah sendiri. Untung suami rajin masakkan makanan berpantang dan kerana berkahwin dengan orang Johor maka dapat la saya merasa lauk berpantang iaitu Lempuyang. Kelakarnya saya memang sukakan masakan berpantang..ikan tenggiri goreng, bersup dan masakan pelik-pelik suami sediakan mengikut rempah-rempah cara berpantang jadi sepanjang tempoh berpantang saya takde masalah bab makan cuma keinginan minum air soda memang mencabar keimanan terutamanya bila Malaysia dilanda musim Elnino. Sedapnya bila makan Lempuyang berlawankan nasi putih panas-panas. Rindu pulak nak makan lagi haha.
 
Seawal sebulan saya berpantang, badan dah pun sihat dan cergas. Alhamdulillah masa mengandung, bersalin dan berpantang dipermudahkan Allah. Hati dah nekad untuk bekerja lebih awal, waktu mengandung saya dah pun survey breastpump untuk memudahkan proses penyusuan baby secara eksklusif selama dua tahun tanpa susu formula. Untuk menyusukan Ainul selama dua tahun inshaAllah boleh tetapi secara eksklusif tanpa campuran susu formula..saya tak pasti. Zafar dahulu saya susukan selama 3 tahun cumanya ada tambahan susu formula. Ketika itu saya kekurangan ilmu penyusuan di dada hehe cuma info penyusuan sekarang lebih mudah berbanding 6 tahun lepas. Klik klik dah terbentang segala macam ilmu di internet.
 
Semasa mengandung saya banyak survey breastpump elektrik di internet terutamanya di Facebook sambil mencari-cari tawaran menarik. Saya nekad kali ni untuk menggunakan breastpump elektrik. Semasa Zafar dulu saya hanya menggunakan manual breast pump, sampai sekarang saya masih lagi teringat rasa sakit ketika menggunakan breast pump manual.
 
Suami bagi bajet RM100 tapi berderau darah sebaik tengok harga breastpump. Memang dapat RM99 tapi manual. Bila survey lagi dapat bargain harga RM100 tapi yang ni kira travel electric breastpump, saiz kecik dan macam tak boleh tahan lama jer. Sumber power cuma cucuk di usb dan pakai bateri.
Bincang lagi dengan suami, harga bajet dinaikkan ke RM200. Kebetulan satu page yang biasa saya jenguk tawarkan deal yang cukup best. Jimat RM60. Page dia ade bagi sekali set kombo iaitu sekali dengan vcooler bag, ice brick dan 6 botol percuma. Total RM260.
 
Pic Malish Lifestyle seperti dibawah.
 
 
Saya ke SACC Mall untuk purchased secara walk-in. Yang bestnya dorang siap tunjuk ajar macam mana nak meggunakan breastpump ni secara percuma dan siap bagi tips penjagaan lagi. kedai dorang ni terletak dibelakang kedai Watson. Senang jer nak jumpa.
 
Terlebih bajet tapi bila calculate harga kombo :-
 
vcooler bag - harga luar RM49.90
ice brick -  tak ingat exact harga tapi lebih kurang bawah RM10
6 botol percuma - RM3.50 setiap satu
 
Untungkan? yup..Gambar kombo lebih kurang macam bawah ni items dia.
 
 
 
Cuma set saya ambil set malish lifestyle yang paling murah haha. Kalau nak mahal boleh la pilih yang set ada LCD display picture tapi bagi saya cukup yang ni. Jika penjagaan elok..inshaAllah sampai ke dua tahun boleh guna. Tips : jaga baik-baik............
 
Singgah ke laman FB Breast Pump Murah kalau nak jenguk-jenguk..untung-untung kalau diorang buat lagi tawaran hebat.
 
Nanti next entry saya sharekan macam mana saya kendalikan jadual penyusuan dan breastpump ni dan cerita milkbooster :)
 
Salam Kasih,
 

Thursday, April 21, 2016

Cerita Bersalin

on 4/21/2016 11:08:00 AM 1 mesej


2 hari lepas dah genap 2 bulan saya bersalin :)
 
SubahanAllah..
 
Menitik air mata Allah makbulkan doa hari-hari untuk dikurniakan seorang puteri..sehingga ke hari ni saya masih kagum dengan ciptaan Allah.
 
Cerita bersalin saya ada macam-macam rasa..saya mulakan kronologi suspen ni ya hikhik
 
19.2.2016 Jumaat bersamaan dengan 10 Jamadilawal 1437 Masihi
 
Sekitar 3 pagi saya sudah merasakan sakit kontraksi..dalam jaga dan tidur sakit itu menemani saya
 
Permulaannya saya mengira 10 minit dan kemudiannya sakit itu makin kerap 5 minit sekali
 
Saya rasa tidak selesa dan bangkit ke tandas. Darah keluar. Selesai bersihkan diri saya solat hajat memohon proses bersalin dipermudahkan.
 
Mungkin kerana ini kandungan kali ke dua, saya masih relaks walaupun sakit mencengkam setiap kali kontraksi berlaku. Kali ni saya nekad biar tanda-tanda turun baru saya gigih ke hospital. Saya tidak mahu peristiwa ketika melahirkan Zafar dahulu berulang. Tersadai di hospital 5 hari dengan bukaan 2cm.
 
Dan saya dapat peluang itu yang disusun oleh Allah sebaik-baiknya.
 
Saya kejutkan suami yang tidur dan memberitahu tentang turun tanda darah. Kami berdiam diri, memikirkan anak yang perlu ke sekolah. Sekalipun Zafar sentiasa teruja dengan kelahiran yang bakal tiba ini, saya tau dia juga susah hati dan akan panik nanti. Haha
 
Kami berbaring kembali sehingga waktu subuh menjengah, saya segera mandi dan darah lebih banyak daripada tadi muncul. Saya bersihkan diri dan solat subuh.
 
Buat yang tertanya boleh ke solat ketika turun tanda darah, boleh rujuk artikel. 3 artikel saya lampirkan di sini ya.
 
 
 
 
Sememangnya boleh, jika air ketuban pecah pun masih boleh solat asalkan kita mandi terlebih dahulu.
 
Selesai menguruskan anak untuk ke sekolah, kami bersiap sama dan ketika tiba di sekolah baru saya memberitahu Zafar yang saya perlu ke hospital untuk melahirkan adiknya. Zafar terkejut dan riak wajahnya risau memikirkan saya.
 
Saya sempat memohon maaf pada dia. Sayu pulak hati haha.
 
Kami terus ke hospital Sungai Buloh. Niat untuk bersalin di Hospital Shah Alam dilupakan memandangkan kes bersalin pagi itu tersangat lah ramai. Dalam hati cuak juga jika terbersalin dalam kereta haha. Sempat saya inform opis. Sempat juga saya singgah di Petronas, menikmati nasi goreng bekalan dari suami serta air kotak susu coklat.
 
Saya daftar masuk pukul 11 pagi
Hasil pemeriksaan CTG bukaan 4 cm
Saya sibuk berjalan-jalan sekitar wad dan sempat berjumpa suami diluar menikmati coklat dan minuman sementara menanti bukaan lebih besar.

Sebelum kembali ke wad, saya mohon maaf pada suami. Mata saya dah pun bergenang ketika itu.

4 jam kemudiannya bukaan menjadi 7 cm, sakit saya terlalu kuat dan saya kemudiannya ditolak ke labour room dan baby selamat dilahirkan pada pukul 4.38 petang pada hari yang sama.

Gembiranya hati saya, doktor dan nurse kesemuanya perempuan semasa proses bersalin. 
 
Saya masih ingat lagi selepas akhir meneran, ketika doktor meletakkan baby ke dada saya, kulit bertemu kulit dan bertanyakan "puan dapat anak apa?". Saya lalu menjawab "anak perempuan" dengan sebak dan rasa tidak percaya.
 
Pertarungan saya berakhir.
 
Alhamdulillah
Tiada induce sepertimana ketika kelahiran terdahulu.
Tiada penantian yang lama
Segalanya dipermudahkan kecuali sakit tetap juga sakit :)
 
Selamat datang ke dunia menemani ummi, abah dan abang Zafar
wahai Ainul Mardhiah
puteri solehah inshaAllah

 

Inspirasi Sha Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei