Thursday, February 18, 2016

Meniti 39 Minggu Kehamilan

on 2/18/2016 04:27:00 PM 0 mesej
Kehamilan kedua kali ni memang berbeza dengan yang pertama.

Mungkin faktor umur barangkali? masa mengandungkan Zafar saya baru 20's ketika itu dan kini 30's.

Perbezaan kehamilan antaranya mabuk saya sangat sangat teruk, masa Zafar dulu saya memang mabuk teruk juga tapi tak seteruk kali ini. Masuk bulan ke empat saya dah sepenuhnya hilang mabuk tapi yang kali ni mabuk terhenti pada bulan ke lima dan on off sehingga la sekarang. Loya tetap ada walaupun dah 39 minggu. Cuma loya tu tidak la kerap.

Minat keduanya bergerak pun berbeza-beza. Zafar misalnya suka melompat dalam perut jika saya bermain game terutamanya PS2 (suami rajin mengajak sy bermain) dan gemar dengar lagu. Tak hairan la jika habit dia suka main game dan melalak.
 
Yang si kecik ni pula suka dengarkan bacaan Al-Quran..saya tidak mengehadkan pendengaran pada telefon sahaja tetapi juga melalui bacaan harian saya di rumah. Dia suka bergerak dan akan senyap selepas beberapa ketika seperti menghayati bacaan tersebut. Dan dia suka mendengar suami berborak, seakan halwa telinga penyejuk buat dia. Setiap kali suami bercakap, dia akan bergerak-gerak melainkan jika dia tidur. Hal serupa jika saya duduk mengajar abangnya, Zafar mengaji. Permulaan dulu, saya kerap bangkitkan dia untuk sama-sama mendengar abangnya di ajar mengaji. Lama-lama tanpa perlu dibangkitkan, dia akan turut sama bergerak setiap kali Zafar mula berbunyi. Haha. Sangat comel.
 
Hari ni masuk 39 minggu 3 hari tempoh kehamilan saya.
 
Antara kesakitan yang sedang dialami adalah :-
 
- sakit kontraksi palsu..  sekejap ade sekejap hilang pastu senyap. hadir tak mengira masa
- sakit tulang belakang.. terutama ketika waktu malam..berdenyut-denyut
- sakit tulang pinggul.. pedihnya hanya yang pernah mengalami yang tahu
- kaki bengkak.. lebih kepada bahagian betis sebenarnya, tapak kaki masih sama cuma cepat lenguh
- kaki kebas dan sengal-sengal..ikut info FB info ibu hamil saya kurang kalsium
 
Dalam pada itu, saya masih aktif cuma segala kerja saya perasan makin slow. Aktiviti memasak memakan masa dari kebiasaan yang saya ambil. Lipat kain baju okay juga sebab saya duduk cumanya kaki kebas dan sengal-sengal T__T
 
Ikutkan perkiraan doktor due date saya 24.2.2016 (Rabu) dan jika tak bersalin juga, 1.3.2016 saya perlu serah diri ke hospital. Harap-harap tak di induce macam yang saya alami ketika bersalinkan Zafar. Dipaksa bersalin. Seriau.
 
Antara tips mudah bersalin
Moga dipermudahkan segalanya.
 
Ameen.
 
Salam kasih,

Thursday, February 04, 2016

Review : Barang Baby di GM Klang, Manjaku Comel & Casabonda Store

on 2/04/2016 12:48:00 PM 2 mesej
OK kena confessed memula..saya tak suka bersesak-sesak di GM Klang. Sapa sini suka GM Klang yang lama macam saya? Bukan yang mall tinggi sekarang.
 
Ni GM Klang lama.
 
 
Ni GM Klang baru.
 
 
Dua-dua GM Klang ni bersebelahan jer.
 
GM Klang lama masih lagi beroperasi tapi tak macam dulu sebab mostly outlet seller dah move on ke GM Klang baru, banyak store yang kosong lagi space. Kat GM Klang yang lama ni ada 1 floor (tak ingat kaler bangunan yang mana..merah rasanya) yang spesifik jual barangan kahwin sesaja..kira one stop center untuk majlis kahwin dan jugak majlis macam Aqiqah atau lain-lain majlis. Gift door, bunga, hantaran, paper back etc.
 
GM Klang baru ni memang la lebih besar pastu bertingkat-tingkat, boleh parking sampai aras atas sekali. Ada elevator, modern interface, banking ATM machine pun ada, ground floor berlambak kedai makanan, food court, makanan jepun, makanan barat, kira banyak variety choice kat situ. Boleh checking ngan pakcik google untuk tahu lebih lanjut pasal GM Klang Mall.
 
Tapi saya tetap minat yang lama. lebih spacey..sebabnya GM baru ni bila ramai orang, outlet kedai pun dibuat dekat antara satu sama lain. Saya rimas. Buat sapa yang tak kisah crowded people, korang akan suka la environment yang sebegini. Ada advantage dan disadvantage.
 
Saya suka tinjau harga. Kadang kedai ni jual item yang jerut leher tapi bila kita rajin ke hulu- ke hilir cari item yang sama..boleh jumpa item sama dengan pricing double lagi murah. Peniaga GM akan tekan harga sebab dorang tau pengunjung sangat la ramai..dan pengunjung yang bijak tak akan beli dengan harga yang rasa nak campak balik item tu dan pegi jauh-jauh. :)
 
Ok stop pasal tu.
 
Dekat group FB info ibu hamil yang saya pernah suggest checking sebelum ni, ada ibu-ibu yang bagitau pasal offer baju baby yang sangat la murah harganya di Tesco. Antaranya Rompers RM 3..betul-betul menarik.
 
Kebetulan selepas weekly check up di klinik kesihatan, saya drive ke Tesco Jenjarom. Tujuan ke Tesco yang jauh terperuk dari Tesco Klang ni sebab konon-kononnya saya bajet lagi banyak la variety baby clothing sebab Tesco baru nak naik dan tak femes. Haha.
 
Tsk tsk..sampai je di sana. Promosi dah habis rasanya sebab bila saya belek rompers..RM10.49
Kecewa.
 
Makanya saya end up ke GM Klang.
 
Hasil tangkapan saya listedkan di sini bersama pricing, tak ingat kedai yang mana sebab saya survey dari satu kedai ke kedai yang lain tapi confirm tingkat 2F - 3F. Sarat-sarat pun laju jer kaki ni melangkah :p
 
 
Listed pricing :-
 
Baju putih - RM 5 Dalam gambar tak berapa nampak kecomelannya tapi serius cute dan tebal walaupun murah.
Legging Purple Brand Carter - RM 10
Rompers satu pack brand Carter - RM 36 banyak set macam ni kat GM cuma beza mahal dan murah
Baju tido Baby Suit - RM 10 ada warna pink juga..kain tak tebal
Stokin - RM 5 harga sepasang RM 8 sebenarnya tapi jatuh harga RM 5 bila beli 4 pasang. Berkualiti stokin ni..banyak design lawa-lawa. Kedai yang sama saya beli Baby suit
 
Tak jadi beli :-
Bedung Swaddle RM 30
Sarung Tangan - RM 12

Saya tak lama di GM Klang sebab Zafar dah merengek nak makan/minum la..lagi pulak mata dia dah rambang kat mainan kedai figurine. Sikit-sikit nak stop tengok.  -_______-
 
Disebabkan short few items yang betul-betul penting, saya jengah online.
 
Untuk barut saya ade survey Little DJE saya bagi terus direct link ke barut baby. Harga pun okay RM 8 tapi kemudiannya saya jumpa Manjaku Comel and immediately fell in love dengan barut dia.
 
 
Biasa barut ikat kan tapi yang ni siap ade butang. Lepas tu design kemas dan comel sesangat.
 
Pricing sehelai RM 7 dan kalau beli pakej 4 pcs sekaligus total harga jadi RM 26 jimat RM2
 
Ni items description :-
 
 
Makanya saya beli 4 pcs sekaligus. Boleh pilih nak design yang mana.
 
 
 
Sweet. sama seperti kat website, jahitan kemas, rekaan pun comel jer. Rasa nak beli lagi tapi cukup la 4 buat masa ni.
 
Cara pemakaian barut butang pun ada dorang bagi.
 
 
Yang mana tak suka barut bercorak pun ada jugak yang warna putih bersih. Lagi jimat harga dia sebab sehelai RM 4 dan kalau beli pakej 4 pieces dapat harga RM 21 jimat RM 3 kalau beli 4 terus
Masa Zafar dulu kaler putih berikat yang biasa tu, jadi kali ni nak terasa kelainannya hehe.

 
 
Sarung tangan pulak saya dapat items brand yang sama saya nampak kat GM Klang harga RM 12 cumanya lebih murah
 
Saya dapatkan di Casa Bonda Store
 
2 Pair Mitten Brand Carter - RM 8
Tengah sale 20% off
Harga asal RM 10 lagi murah dari GM Klang offer
 
 
Saya purchased online banking pada 2 Feb dan item sampai hari ni.
 
 
Comel sesangat. Tadi checking kat website sarung tangan corak ni dah sold out tapi banyak lagi design yang awesome, tengah aim nak beli receiving blanket dari website yang sama..serius corak-corak sangat sweet.
Murah pun murah, hanya RM 9.
 
Salam Kasih,
 

Tuesday, February 02, 2016

Review : Comforter Baby dari Munn Ardieha

on 2/02/2016 03:55:00 PM 0 mesej
37 weeks .. huhu

Still going strong :)

Dalam sakit-sakit sikit, habis jugak la membalut buku-buku tadika PASTI Zafar, gigih print nama Zafar cute-cute dan tampal kat setiap buku sebelum balut kemas-kemas. Total 14 buku.  Moganya Zafar akan menghargai perih ummi dia. ( siap kaki crammed lagi time membalut)

Persiapan beli barang baby? So far cuma katil baby cot jer beli. Boleh refer story pembelian disini
Haha 37 weeks tapi tak beli langsung baju sehelai pun. Ok la nanti next entry saya cerita pembelian baju etc. yang saya beli last minute semalam.

Sebelum tu nak cerita pasal set comforter baby yang saya accidentally tertengok dekat page FB Cotton Combed Comel

Saya ni addicted suka tengok kain cotton printed yang comel-comel so sy joined group ni (closed group) sambil jamu mata.. tetiba..Munn Ardieha iaitu owner Ardieha Store ade posted something, saya tak ingat dah pasal ape tapi yang pasti pasal kain cotton la haha..so dari situ saya pun belek la hasil kreativiti Kak Munn ni dari page dia.

Ni link page FB dia Munn Ardieha

Kebetulan dalam sebulan dua gak la saya mencari-cari comforter baby siap ade bantal ngan bantal peluk sekali.

Saya listing yang saya minat dari online search :-


Credit to Little DJE

Sangat colourful
Pricing RM 139

A bit pricey for me...but still consider murah after reviewing others.

Bagi saya pada yang suka colourful, boleh checking website Little DJE. Barut dia pun comel sangat.

Yang lain plak saya minat yang bawah ni


Credit to Manjaku Comel

Produk kekabu ni sangat interesting, warna dia seriously cute....
Wah..listing wish macam confirm gegirl jer haha

Pricing RM150 (pricey jugak bagi saya)

Atas sebab saya risau mana la tau beli ala-ala keperempuanan sekali yang keluar lelaki huhu

Jadi saya ubah plan..lagipun saya mencari yang lebih 'cantik' harganya

Fikir punya fikir, saya PM kak Munn tanyakan harga sekali dengan printed cotton yang saya suka tengok dari page dia..harga ngam cantik.

Minat yang tengah-tengah ni
Pricing RM95
Postage Pos Biasa RM10 (saya pilih pos biasa)
/ Postage Pos Laju RM23
 
Total RM 105..jauh lebih murah dari listing wish comforter sebelum ni. Good Bargain.

Reason postage biasa sebab bukan nak urgent..baby pun due lewat bulan 2.

Kak Munn cakap maybe take time nak siapkan sebabnya banyak customer tempah tapi saya okay jer tunggu sebab lambat lagi nak guna.

Cer tengok ni..fuhh rajin betul dia jahit..banyak tu


Saya ingat lambat lagi siap, sekali kak Munn PM..barang da setel jahit. Happy :)
Style dia..bila dah setel jahit baru bayar. Mungkin dia risau pegang amanah pembeli sebab tu dia suka siapkan dulu baru mintak payment. Bagus kan?


Ok setel part comforter baby..sangat puas hati dengan hasil jahitan kak Munn, siap ade butang nak klipkan comforter baby. sweet.



Memang banyak printed cotton cantik-cantik, boleh usya page dia. Antara barangan lain..bantal kekabu, comforter pun ade 2 jenis iaitu fiber dengan kekabu asli, sleeping bag etc. Saya aim nak beli sleeping bag..tengok la cemana

Ni antara produk lain dia


Tiba-tiba entry kali ni sangat berwarna-warni huhu

Nanti saya update pasal baju-baju etc. yang saya beli semalam.

Salam Kasih,
 

Inspirasi Sha Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei